Heeft u een transportband nodig voor het transporteren van producten die een voorzichtige behandeling vragen of moet u producten opvoeren waar sprake is van veel vocht (en een goede vochtafvoer belangrijk is)? Dan is een transportband met zogenaamde vingermeenemers, ook wel genaamd vingerband, een uitstekende oplossing. 

 

Wat is een vingerband?

Met behulp van vingerbanden kunt u producten onder anderen eenvoudig positioneren. Hierbij wordt het product op haar plaats gehouden zonder te gaan rollen, zodat zij niet beschadigd of onbruikbaar raken. Een transportband met vingermeenemer  is zodoende een transportband voor het verplaatsen van gevoelige producten. In een vochtige omgeving zorgt een vingerband er voorts voor dat overtollig vocht goed wordt afgevoerd.

De vingermeenemer dankt zijn naam aan één van de vormen waarin de meenemer verkrijgbaar is. De vingermeenemer is er echter in diverse vormen, kleuren en maten. Onderstaand vindt u een overzicht van de beschikbare vormen en maten.

Bandtransport Europe heeft acht verschillende soorten vingers in haar assortiment, vijf PVC types en drie TPU types. Het grootste deel van ons assortiment  kunt u ook los (vanaf 100 stuks) bij ons afnemen of uiteraard door BTE laten aanbrengen op een transportband.

Materiaal van vingers

De vingers zijn verkrijgbaar in twee verschillende materialen. Zo kunt u kiezen uit het alom bekende PVC (Polyvinylchloride), maar kunt u ook voor TPU (thermoplastische Polyurethaan) kiezen. TPU is een  kunststof met een hogere hardheid en heeft als voordeel dat de vinger zowel is aan te brengen op transportbanden met een PVC als PU deklaag.

BTE heeft veel aandacht besteedt aan de chemische samenstelling van de vingers waardoor deze duurzaam zijn en vrijwel allemaal voldoen aan de richtlijnen voor voedselcontact. 

Het productieproces van vingers

Onze vingers worden geproduceerd in een zogenaamd spuitgietproces. Spuitgieten is een vormgeeftechniek voor kunststoffen. Met spuitgieten wordt kunststof, aangevoerd als granulaat of poeder, gesmolten tot een viskeuze massa en onder hoge druk in een matrijs gespoten waarvan de holte de vorm is van de gewenste vinger. Door afkoeling stolt de kunststof en ontstaat de gewenste vinger. Spuitgieten is één van de meest gebruikte vormgevingstechnieken van kunststof onderdelen.

 Unieke montagetechniek 

De vingers op onze transportbanden worden met een speciale, efficiënte en kwalitatief hoogwaardige montagetechniek direct op de transportbanden aangebracht. Bandtransport Europe plaatst namelijk de vingers individueel op de transportband (zie rij 1)Er wordt dus geen gebruik gemaakt van een zogenaamde strip (zie  rij 2). Bij een strip zijn de vingers reeds bevestigd op een strook om vervolgens op de transportband aangebracht te worden.

Naast het feit dat u tijd en geld bespaart door deze speciale  techniek, zijn de vingers steviger en fraaier bevestigd in vergelijking met conventionele bevestiging via een strip. Voornaamste voordeel van deze wijze van aanbrengen, is dat de vingerband geen opstaande randen heeft wat de kans op vervuiling sterk doet afnemen. Ook is de afwatering en hierdoor de hygiëne een stuk verbeterd.

 

Wij bieden overigens wel de mogelijkheid eerst de vingers  op een strip aan te brengen en vervolgens op de transportband.

Gebruikers en toepassing vingerbanden

Transportbanden met vingermeenemers  worden o.a. toegepast in de volgende toepassingen:

  • (Verticale) Transport van voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor beschadiging. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld kwetsbare groenten en fruit zoals paprika’s,  appels  of  peren. De transportband wordt dan toegepast om de kwetsbare groenten en fruit op- of afgaand te transporteren.
  • Was processen van groenten en fruit. Hierbij wordt de groente of fruit door een waterbad gevoerd en middels een vingerband weer verder opgaand vervoerd.
  • Ordenen van drijvend fruit. Hierbij wordt de vingermeenemer toegepast als bekleding van een rol. Een voorbeeld van deze toepassing  vindt u in dit filmpje. Na 34 seconden komt de toepassing in beeld.

Wilt u meer informatie over vingerbanden of het aanbrengen van vingers op een transportband? Neem contact op met Bandtransport Europe via 0251 319 119 of maak gebruik van ons contactformulier.