Weefsel in grote mate bepalend voor eigenschappen transportband 3

Kennis over de opbouw van een transportband geeft je meer inzicht in de eigenschappen van een transportband. De eigenschappen van een transportband bepalen welk type transportband het best past bij een applicatie. In deze serie van blogs vind je informatie over de constructie van transportbanden.

Transportbanden bestaan uit verschillende lagen. De weefselversterkte kunststof transportbanden in het assortiment van BTE zijn opgebouwd uit verschillende weefsel- en kunststoflagen. Het weefsel bepaalt in grote mate de eigenschappen van een transportband, waaronder niet alleen de rek, stijfheid en sterkte, maar ook vele andere eigenschappen. Voorbeelden zijn antistatische eigenschappen, de mate waarin de band rek- en krimparm is, de inscheurweerstand, het geluidsgedrag, de hechtingsactiviteit en de wrijvingscoëfficiënt.

De eigenschappen van het weefsel, en dus ook de transportband, worden bepaald door de samenstelling van de gebruikte garens in combinatie met het weefpatroon.

Dit blog is een vervolg op Weefsel in grote mate bepalend voor eigenschappen transportband 1 waarin je o.a. informatie over het weefpatroon vindt en Weefsel in grote mate bepalend voor eigenschappen transportband 2 waarin je o.a. informatie over de garens vindt.  In dit blog meer over het aantal lagen weefsel en de afwerking van de weefsellagen in de transportband.

Eén of meerdere lagen weefsel in een transportband

Eigenschappen van een transportband worden in grote mate bepaald door de weefsellagen. Naast het gebruikte garen en weefselpatroon is ook het aantal weefsellagen bepalend voor eigenschappen zoals de sterkte en rek van de band. Door meer lagen weefsel aan een band toe te voegen wordt een band sterker, maar het aantal lagen beïnvloedt ook de flexibiliteit van de band. Hoe meer weefsellagen, hoe stijver de band, zowel in de breedte als in de lengte. De flexibiliteit van een band is bepalend voor de roldiameter. Bij een kleinere roldiameter moet de band flexibeler zijn om zich effectief om de rol te kunnen wikkelen.

Onderzijde van de transportband

De onderzijde van de transportband kent verschillende afwerkingen. Zo kan deze als kaal of geïmpregneerd weefsel worden geleverd, wat de laagste wrijving op een draagdek geeft. Een lage wrijving maakt de installatie stiller en is minder belastend voor de aandrijving van de band. De impregnatie voorkomt dat het weefsel vervuilt met vocht of zand, waardoor bijv. krimp kan worden voorkomen. Ook kan de onderzijde gecoat zijn met een laag kunststof met of zonder profiel. Doorgaans wordt deze coating uitgevoerd in een ruit structuur. De structuur kan hierbij een grip-werking bieden, of juist vervuiling tegen gaan en de wrijving op het draagdek iets verlagen. Dit wordt veel toegepast in natte omstandigheden.

Deklaag, profielen en accessoires

Na afwerking krijgt het weefsel in veel gevallen aan de bovenkant een kunststof deklaag, gemaakt van thermoplastisch materiaal, zoals PVC, PU, PE, Hytrel® of siliconen coating. Deze deklagen zijn in verschillende kleuren, met verschillende chemische samenstellingen en hardheden beschikbaar.

Op de deklagen kunnen vervolgens verschillende profielen, bijvoorbeeld een ruit, noppen of een visgraat, met specifieke eigenschappen worden aangebracht. Zo biedt een fijne ruit bijvoorbeeld betere lossingseigenschappen bij kleverig deeg en zijn noppen bijzonder geschikt voor hellend transport omdat ze een goede grip bieden op zachte producten. Klik hier voor een overzicht van de voordelen van de verschillende profielen.

Daarnaast kunnen accessoires op de band gemonteerd worden, zoals meenemers, vingers, golfranden of stuurstroken. Deze accessoires kunnen in de werkplaats worden aangebracht, maar kunnen ook los worden geleverd. Klik hier voor een overzicht van de verschillende accessoires.

Gesloten zijkanten

Bij applicaties waar hygiëne tijdens het productieproces van groot belang is, moet voorkomen worden dat vocht en microben in het weefsel binnenin de band terecht komen. Door de zijkant van de transportband te sealen wordt het weefsel binnenin de band volledig afgesloten. Dit zorgt voor een langere levensduur van de transportband en draagt bij aan een betere, constante kwaliteit en hygiëne van uw product. Bandtransport Europe maakt voor het sealen van de zijkanten Fabseal®. Hierbij wordt een thermoplastisch materiaal zoals PVC, PU of PE via een speciale techniek aan de zijkant van de transportband aangebracht, waardoor de weefsellagen zijn afgesloten.

Welke eigenschappen of transportband past bij u?

Om er voor te zorgen dat uw transportband aan de juiste eigenschappen voldoet is de keuze van het juiste transportbandweefsel van groot belang. Welke eigenschappen van uw applicatie zijn van belang bij de keus van uw transportband? En welke transportband past daar het beste bij? Bandtransport Europe kan u bij die keuze uitstekend adviseren. Wij helpen u graag! Aarzel niet om contact op te nemen via info@bandtransporteurope.nl of bel +31 (0)251 319 119.

Vindt u niet direct wat u zoekt?

Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Jeroen Al
+31 (0)251 319 119

Automatisch op de hoogte blijven?

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
Geslacht:
Man Vrouw
U bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Er is iets fout gegaan bij de aanmelding. Heeft u zich misschien al eerder aangemeld?

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over onze producten? Neem direct contact op voor meer informatie of een offerte.