Slijtvaste transportband voor de recycling industrie

Een slijtvaste transportband is een belangrijke vereiste binnen de recycling industrie. Omdat er veel zware en scherpe materialen worden verwerkt, gaan normale transportbanden over het algemeen snel stuk en moeten deze zelfs binnen een maand vervangen worden.

Voor een recyclebedrijf hebben wij onlangs een speciale, slijtvaste transportband ontwikkeld door middel van het aanbrengen van een coating. Met deze maatwerk transportband verwerkt het bedrijf al meer dan 2,5 jaar moeiteloos allerlei scherpe, zware (metalen) objecten.

Ontwikkelen slijtvaste transportband

Om een maatwerk transportband – in dit geval een slijtvaste transportband – te ontwikkelen, is het belangrijk dat wij het productieproces van de klant in kaart brengen. In dit specifieke geval van de recycling industrie heeft een specialist van BTE gekeken naar het verwerkingsproces en de materialen die verwerkt worden. Zodoende kon de juiste maatwerk transportband samengesteld worden.

In de recycling industrie wordt ook veel metaal verwerkt, of andere scherpe materialen als houtwerk met spijkers. Om het productieproces zo min mogelijk te onderbreken door onderhoud, is het belangrijk dat een transportband slijtvast is en een langere periode meegaat. Zo blijft de downtime (stilstand) van de machine beperkt.

In dit specifieke geval hebben wij een PVC transportband voorzien van een extra slijtvaste laag. Zodoende ontstaat een slijtvaste transportband die nu al meer dan 2,5 jaar meegaat. Dit staat in schril contrast vergeleken met normale transportbanden die binnen een maand vervangen moesten worden. De geleverde maatwerk transportband is een PVC transportband, voorzien van 0,9mm Hytrel® deklaag.

Geleverde slijtvaste PVC transportband

PVC transportband geïmpregneerd, petrol kleur type 32-76IV85, voorzien van een extra slijtvaste deklaag van 0,9mm Hytrel®. Deze PVC transportband is eindloos gelast door middel van een zogenaamde vlvlv-las. Afmetingen transportband: 6.300 x 1.200 mm

Voordelen van de slijtvaste transportband

De geleverde transportband functioneert na meer dan 2,5 jaar nog steeds uitstekend. Met deze lange levensduur bespaart de klant aanzienlijk op vervangingskosten van de transportbanden. Daarnaast wordt de stilstand van de machine tot een minimum beperkt, waardoor deze productiever is geworden.

Transportband coaten

De kunststof transportbanden van BTE bestaan uit één of meerdere weefsellagen, voorzien van een coating met een bepaalde samenstelling, kleur en dikte. In het geval van de recycling industrie voldoen standaard transportbanden niet aan de hoge eisen die nodig zijn voor langdurig gebruik. Om een transportband wel aan de eisen te laten voldoen is een Hytrel® coating aangebracht, zodat de eigenschappen van de transportband verbeterd worden voor de specifieke toepassing. Door het aanbrengen van een coating op een transportband, kunnen wij een maatwerk transportband ontwikkelen die past bij de wensen en eisen van de gebruiker.

Zo coaten we bijvoorbeeld transportbanden die een extra sterke of extra dikke bovendeklaag nodig hebben. Daarnaast kunnen wij transportbanden ook bewerken door deze uit te rusten met een speciaal profiel. 

De coating die gebruikt is op de transportband voor de recycling industrie, 0,9 mm Hytrel®, voorziet de PVC transportband van een sterke en slijtvaste laag. Zodoende wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Naast Hytrel, kan BTE ook andere coatings aanbrengen op transportbanden. Voor een overzicht van de mogelijke coatings op transportbanden: klik hier.

Hytrel® is nog te gebruiken in toepassingen waar een slijtvaste laag belangrijk is. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Recycling
  • Stans machines
  • Snij machines
  • Pons machines

Ook een (slijtvaste) transportband?

Bandtransport Europe (BTE) biedt oplossingen waarmee u verder komt; De juiste transportband voor elke toepassing, waar ook ter wereld. Van standaard transportbanden tot maatwerk als oplossing voor uw (jarenlange) probleem.

Wilt u meer weten over een slijtvaste transportband of het coaten van transportbanden? Bel ons dan op 0251 319 119 of maak gebruik van ons contactformulier.